اتوکلاو محفظه ای دارای فشار است که در آن از بخار اشباع شده استفاده می شود.این بخار اشباع جهت افزایش دما برای استریلیزاسیون استفاده می شود.

کار دستگاه اتو کلاو سترون سازی می باشد.

سترون سازی به چه معناست؟

سترون سازی یعنی نابود کردن همه اشکال-حیات (میکروبی از قبیل اسپورها) در موادی که غیرمتحرک هستند از راه های فیزیکی، شیمیایی یا بوسیله ی بخار.

به اتو کلاو،استریل کننده هم می گویند.کلمه ی استریلیزه به معنای بدون بار است.

استریلیزاسیون  گروهی از کارهای حیاتی برای ارایه ی خدمات بهداشتی می باشد.که شامل استریل کردن مواد محیط کشت و دستگاه ها می باشد. استریل کردن باید مطابق شرایط گند زدایی صورت بگیرد.که این شرایط عبارتند از تمیز کردن الودگی زدایی بررسی و نظارت اماده سازی و بسته بندی استریلیزاسیون و دخیره سازی و تحویل مواد و لوازم

موارد استفاده از اتوکلاو

در صنایع غذایی و دارویی و همچنین در ازمایشگاه ها به منظور اجتناب از الودگی از اتوکلاو استفاده میشود.

اتو کلاو ها اندازه های مختلفی دارند . نوع رومیزی کوچکترین آن ها می باشد .واحد اندازه گیری اتوکلاو دسی متر مکعب و یا لیتر است. مدل های مختلف اتوکلاو از نظر کنترل عملکرد دستی نیمه خودکار و یا تمام خودکار می باشد.

اثر بخشی اتوکلاو بستگی به زمان, دما و مسیر تماس بخار با مواد عفونی دارد

 چه موادی می تواند اتوکلاو شود؟

مواد غیر عفونی و عفونی آلوده شده با عوامل بیولوژیک شامل،بقایای نمونه های محیط کشت تلقیح شده , پاتوژن های رشد کرده , سلول های انسانی , حیوانی و گیاهی , مواد آلوده شده به مدفوع انسان یا حیوان, محصولات خونی انسان و حیوان , ..... می توانند اتوکلاو شوند.

مواد عفونی  باید در ظرف های غیر قابل نشت و با برچسب مخصوص خطر بیولوژیکی ریخته شوند و پس از ان اتوکلاو شده و دور ریخته شوند. مایعاتی که ممکن است عفونی باشند را میشود اتوکلاو کرد و بعد در سیستم فاضلاب ریخت یا به نسبت یک به ده با وایتکس یا ترکیبات ضد عفونی کننده مناسب دیگر مخلوط کرد و سپس در سیستم فاضلاب دور انداخت..


 چه موادی را نمی توان اتوکلاو کرد؟

مواد شیمیایی قابل تبخیر یا مواد خطرناکی که در اثر حرارت تبخیر میشوند را نمی توان اتوکلاو کرد.مانند داروهای سرطان زا ,رادیوایزوتوپ ها , مواد شیمیایی سمی و ...

 به طور کلی مواد قابل اشتعال, واکنش پذیر خورنده, سمی یا مواد رادیو اکتیو را نمیتوان اتوکلاو کرد.

 

اثر گذاشتن اتوکلاو به زمان دما و مسیر تماس بخار با مواد عفونی وابسته است.به همین دلیل باید موارد زیر را رعایت کنید 

1.همیشه یک چهارم کیسه اتو کلاو را خالی نگه دارید

2.مواد نوک تیز را در کیسه ی اتوکلاو نگذارید . بلکه انان را در ظروف مخصوص مواد نوک تیز بسته بندی کرده و دور بیندازید.

3.موادی که برای ضد عفونی در اتوکلاو قرار می دهید باید سر باز و شل بسته بندی شوند تا فرایند ضدعفونی به درستی شکل بگیرد.همچنین ان هارا طوری قرار دهید تا بخار به همه جای ان برسد.

 4.ظروف شیشه ای باید روی کناره خود قرار داده شوند تا هوا بتواند جای خود را با بخار عوض کند.

5.دقت داشته باشید که وسایل الوده به چربی توسط اتوکلاو استریلیزه نمی شوند چون بخار چربی را از بین نمی برد پس باید با وسیله ی دیگری ضدعفونی شوند. 

6.گر در ظرف شما مایعی وجود دارد حتما نصف یا ثلث ان را خالی بگذارید تا از بیرون امدن مایع هنکام به جوش رسیدن جلوگیری کنید

7.در اتوکلاو از اب مقطر استفاده کنید تا در دستگاه رسوب ایجاد نشود

8.سطح آبی که در دستگاه میباشد را از انتهای پائین دیگ بالاتر نبرید.

.9زمانی که درب خروج اتوکلاو را باز میکنید صورت خود را از ان دور نگه دارید و دستکش مخصوص به دست داشته باشید چون در این وضعیت امکان سوختگی با بخار وجود دارد

 

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما به دیگران نمایش داده نمیشود*

تاکنون دیدگاهی در مورد این مطلب ثبت نشده است!